tisdag 29 november 2011

Tipstisdag: The green gift guide


Trillade över en kul sak på en av alla de bloggar jag läser (kommer dock inte ihåg vilken så cred får utebli, tyvärr), den ulitmata "gröna guiden" inför julfestligheterna!

Det är The Nature Conservancy som har kommit på den här fantastiska idén om att samla idéer på gröna julklappar på en och samma plats. Tycker det är ett bra initiativ och skrev så klart på deras "pledge" om att ge bort klappar som gynnar miljön. Skriv på du också! Här kan du göra det.

måndag 28 november 2011

Modiga måndag: 14 av 7


Dagens modiga måndag blir lite annorlunda mot vad ni är vana vid. I stället för att visa hur man gör om ett plagg som man redan har till något annat så vill jag visa er ett klipp som visar hur mycket man kan göra med det man faktiskt har, det handlar bara om att vara lite kreativ. Gillar verkligen sådana här videoklipp och vill någon gång göra något liknande med min egen garderob.

fredag 25 november 2011

Fina fredag: Ögonfransar


Ögonfransar kan vara ett av de snabbaste sätten att förändra utseendet på en enkel sminkning, men det kan även vara ett av de svårare momenten att genomföra om man inte vet hur man gör.

Dagens fina fredag är ett pedagogiskt litet klipp för alla som inte vet hur man sätter på dem. Annars är det bästa tipset jag kan ge: öva, öva, öva! Halva fransar är även lättare att sätta på än hela.

torsdag 24 november 2011

Ur min garderob: Dagens outfit

Kofta - H&M, 2009 T-shirt - H&M, 2007 Shorts & skärp - Åhlens, 2011
Halsband - H&M, 2010 Örhängen - Present, längesedan Skor som inte syns - Din sko, 2008

Idag har jag varit ledig, min enda lediga dag den här veckan och åtta dagar framåt. Därför spenderade jag dagen med någon som får alldeles för lite av min tid, min älskade mamma. Vi åkte in till Örebro och shoppade, eller rättare mamma shoppade och jag var "medbrottsling" trots att jag inte spenderade en krona. Vi hittade en del julklappar och även några födelsedagspresenter till mor min.

Mamma är förövrigt en av de få människor som jag uppmanar till att shoppa, hon unnar sig väldigt sällan något och har precis gått ner i vikt så att hon inte har några kläder som passar ordentligt. Jag vet att jag egentligen borde uppmuntra henne till att ta med hennes favoriter till skräddaren för att få dem insydda men  kvinnan är värd lite nya kläder efter att har lyckats så bra. Hon är en inspirationskälla.

Själv ska jag försöka lägga upp fler "dagens outfit" på bloggen. Har inte gjort det sedan sista september och det är riktigt dåligt av mig. Tanken var ju att jag skulle lägga upp dagens för att visa hur jag använder mig utav min garderob. Det måste helt enkelt bli bättre på den fronten.

Under shoppingturen däremot var det lättare att stå emot än vad jag förväntat mig. I stället för att sucka över hur mycket kläder jag inte kunde shoppa fick jag inspiration av kläder i butikerna för att kunna göra om mina egna. Kommer att lägga upp ett eget inlägg om det, så håll utkik!

Modehistoria - 1940-talet



I slutet av 30-talet och början av 40-talet blev klädernas linjer kantigare och den smala men kantiga siluetten fortsatte ända fram tills krigsslutet 1945. Kjolarna var såpass korta att de täckte knäskålen nätt och jämt. Dräktjackorna fick militära inslag som axelklaffar och dubbelknäppning. Axlarna betonades genom kraftiga axelvaddar. Kläderna gjordes i robusta och värmande tyger som tweed.

I motsats till kläderna, vilka blev präktigare, blev hattarna allt mer fantasifulla eftersom materialbristen gav kvinnorna begränsade möjligheter att pynta sig. Hur man kunde piffa till sina kläder blev en het trend och de kunskaperna blev livsviktiga för den modemedvetna kvinnan utan mycket pengar.


Efter kriget skedde inga drastiska förändringar utan man fortsatte med det smala, axelbetonade modet tills Frankrike beslöt sig för att bevisa att modestaden Paris fortfarande var kreativ och fantasifull. Modeskaparna skapade modevisningar i dockformat och dockorna kläddes i riktiga kläder som var lika omsorgsfullt gjorda som haut couture, t o m skorna gjordes av riktiga skomakare. Föreställningarna drog mycket folk och blev en chans till glamour i vardagen och bidrog till hopp inför framtiden.

1947 revolutionerade Christian Dior modet i Europa, det kantiga modet fick ge vika för en ny kvinnlighet. Visserligen hade modet tendenser från 1800-talets kvinnliga könsroll men kvinnorna fick uppleva en lyx som de inte känt på flera år. Dior inspirerades av biofilmernas skådespelerskor med framhävande aftonklänningar vilket blev mycket populärt under 1940-talets sista år.

Att efterkrigstidens mode vek så kraftigt från krigets siluett berodde på att människorna var beroende av att finna en ny verklighet vilket gjorde att modet utvecklades tills de sista ruinerna av kriget var bortforslade.

Tänkvärda torsdag...

På lördag (26/11) är det den nationella köpfria dagen. Är ni med mig?

onsdag 23 november 2011

Omtänksamma onsdag: Använd biblioteket

Att låna böcker, filmer och skivor är ett fantastiskt sätt att återanvända kultur som miljön blir glad av. Dessutom finns det gott om böcker på biblioteken som handlar om sömnad och klädhistoria som man kan inspireras av för att göra om sina egna kläder. Dessutom är det kul att gå och rota bland böckerna för att hitta nya skatter att läsa.

Så gör något annorlunda idag och ta med en kompis till biblioteket och leta reda på en ny bok och gör om ett plagg efter inspirationen du fått!

tisdag 22 november 2011

Tipstisdag: ekologiskt läder


En film om produktionen från Tärnsjö Garveri

Idag ska jag tipsa om Sveriges enda ekologiska garveri och de använder sig av tekniker som har gått i arv i generationer. Tärnsjö garveri har funnits sedan 1857. Vid garvningen använder de sig träextrakt som ger ett snabbare resultat än med andra vegetabiliska garvsyror.

Att framställa miljöläder tar längre tid än normal garvning men ger mindre påverkningar på människa och miljö samt att resultatet blir av bättre kvalitet. Resultatet blir alltså ett ekologiskt läder som andas bättre än kromgarvat läder och inte framkallar några allergier.

Tärnsjö garveri tillverkar ca 900 000 kvadratfot läder varje år och använder ca 280 000 fot till egen produktion. För tillfället håller de på att experimentera med att använda granbark som garvämne samt att färga lädret med det. Detta gör de för att få ett så ekologiskt och organiskt läder som är möjligt. 

De arbetar framför allt med mindre kunder men har även några prestigkunder över hela världen. Några företag som använder sig av Tärnsjö garveris produkter är Kavat från Kumla, Bellio, Ek of Sweden,  Docksta, Fredericia, Brooks England och Bröderna Wahlsten.

söndag 20 november 2011

Veckans frestelse: Shopping


Den här veckan har jag haft ett fruktansvärt shoppingsug. Nästan allt jag har tänkt på den här veckan har förr eller senare resulterat i att det suger till i shoppingtarmen och i fredags när jag sprang lite andra ärenden fick jag ringa till en tjejkompis för att inte impuls köpa något från H&M. Hon fick helt enkelt säga åt mig att gå ut från affären innan jag gjorde något förhastat.

Då är det bra att det finns sådana här videoklipp på youtube som både förundrar och äcklar mig. Det lättar dessutom lite på shopping suget utan att ens behöva öppna plånboken.

fredag 18 november 2011

Fröken H fixar: knappar och armbågar


Idag har jag äntligen tagit tummen ur och gått iväg till sybutiken i stan för att köpa knappar till rocken jag bytte till mig under klädbytarkvällen jag var på tidigare i höstas. Jag valde knappar i kombinationen svart och guld då de passade väldigt fint tillsammans med jackan.

När jag ändå var där passade jag på att köpa en speciell knapptråd som inte ska slitas på lika mycket som en vanlig tråd och därmed hålla längre. Toppen tycker jag då det genererar mer "bang for the buck" och är i linje med mitt nya mer ekologiska tänk.


Veckan innan Halloween var jag till samma butik och köpte lappar till armbågarna. Dem ska jag sy på en stickad kofta som börjar bli riktigt sliten över armbågarna nu. Jag hade helst velat ha ett par i en konstraterande färg men de hade bara grått så det fick duga, tror det kommer bli riktigt snyggt det med.

Så nu ska jag titta på film och sy knappar tills några vänner kommer hit och ska äta middag med oss. I kväll blir det, för att använda ett slitet uttryck, fredags mys. Lovar att ni får se processen från sliten jacka till 'nyhet'.

Fina fredag: Filminspirerat smink


Något jag gillar att hämta inspiration ifrån är filmer och det är jag verkligen inte ensam om. På youtube finns hur många olika filminspirerade smink videos som helst och denna ovan är en av mina favoriter!

torsdag 17 november 2011

Modehistoria - 1930-talet



Ungdomligheten som var i centrum under 1920-talet fick under 30-talet ge vika för mer traditionella linjer. 20-talets raka och kantiga former omvandlades nästan obemärkt till böljande linjer. Den korta, släta och strikta pojkfrisyren blev naturligt lång och böljande igen, midjan betonades kraftigare och siluetten blev mindre strikt.
   
Tillbakagången till det mer traditionella synsättet berodde på den ekonomiska världskris som börskraschen 1929 bar med sig. 30 miljoner människor över hela världen var arbetslösa och stora delar av befolkningen i Europa tog emot nationalistisk- och fascistiskpropaganda med öppna armar, eftersom de lovade en väg ut ur eländet. En av de viktigaste punkterna i dessa ideologier var kvinnans roll, som nu skulle vara alltigenom kvinna i en gammalmodig bemärkning, vilket i sin tur var ett jättekliv bakåt för den kvinnliga befolkningen.

De nya politiska rörelserna såg till att de europeiska staterna blev politiskt isolerade och kläderna blev ett sätt att stärka nationaliteten, speciellt i Tyskland blev folkdräkten populärare än moderiktiga kläder eftersom den var funktionell och inte hade allt för mycket utsmyckningar. De kvinnor som inte klädde sig nationalistiskt ansåg att Paris var modets huvudstad och rättade sig efter vilken trend som rådde där.
   
Redan 1929 påbörjades förändringarna i klädernas utformande, som skulle vidareutvecklas under de kommande tio åren. Den kvinnliga figuren fortsatte att vara slank men fick andra konturer. Midjan placerades på sitt naturliga ställe igen och betonades, speciellt till vardags, med ett smalt skärp i läder eller tyg. Kjolarna smet åt över höfterna och blev vidare runt benen, oftast slutade kjolen i en klocka runt vaderna. Det här gjorde kjolen till ett enkelt men elegant plagg.


Överdelen var tillskillnad mot underdelen mycket tajt och åtsmitande med smala ärmar. Under 30-talet ville man betona bysten igen, men den anpassades till den slanka kroppsformen. För att upp nå den eftertraktade figuren började kvinnor använda korsetter igen, vilka nu var mer elastiska och mer bekväma tack vare förbättrade tillverkningsmetoder.
   
Förutom klänningar blev kombinationen kjol och blus mycket populär under 30-talet vilket anammades av de kvinnor som arbetade på kontor. Även dräkter med en längre figursydd jacka och smal kjol blev populärt. De här dräkterna var menade att fungera som männens kostym och kunde bäras till vilka tillfällen som helst under dagen. Klänningar bars lämpligast på eftermiddagen och speciellt på kvällen. Kvällsmodet var det enda som blev mer påkostat under 30-talet med långa, vida kjolar, markerad midja och smala överdelar.
   
Livsstilen man eftersträvade under 30-talet var intelligent, avspänd och elegant. Att köra bil blev ett sätt att visa upp sin moderiktiga sida och att resa blev också ett moderiktigt beteende. I mitten av 30-talet hade resandet runt om i världen resulterat i att jazzen spridit sig från USA till Europa och swingen blev dansen som alla ägnade sig åt.
   
Mot slutet av årtiondet blev modet i det stora hela mer strikt och funktionellt igen, vilket berodde på materialbristen som rådde under krigstiden.

Tidigare inlägg i den här serien; tidigt 1900-tal & 1920-talet

Tänkvärda torsdag...

"Miljö och etik är det minsta ungdomar tänker på när de handlar. Det visar en ny rapport från Konsumentverket. Myndigheten har frågat tusen ungdomar om deras konsumtionsvanor. Mer än hälften svarar att de sällan eller aldrig tar hänsyn till miljö- eller etikaspekter."


onsdag 16 november 2011

Omtänksamma onsdag: reko eko teko

Många naturmaterial är, tråkigt nog, framtagna på ett onaturligt sätt. Bomull är till exempel en av världens mest bevattnade och besprutade grödor vilket i sin tur leder till allvarliga miljökonsekvenser.

När jag gick i gymnasiet fick vi se en film under en geografilektion som handlade om Aralsjön. Fram till 1960-talet var det världens fjärde största sjö, efter det började sjön att användas för att vattna bomullsodlingar och har på grund av det minskat sin volym med 80% samt sänkt vattennivån med nästan 20 meter. Dessutom har bottnen förvandlats till en saltöken.


Det är på grund av sådana här katastrofer som det är bäst att klä sig i plagg som är tillverkade i ekologisk bomull. Poängen med ekologisk odlad bomull är att den ska vara framställd utan hjälp av kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller avlövningsmedel och bevattnas så sparsamt som möjligt.

tisdag 15 november 2011

Tipstisdag: ren skönhet

Ren Skönhet

Ren skönhet är en webbaserad butik som startades 2004 och som främst säljer ekologisk hudvård, hårvård och make-up av hög kvalitet. De eftersträvar att sälja produkter som är skapade i harmoni med naturen och utan skadliga ämnen. De produkter som de säljer har endast vegetabiliska oljor, naturliga ingredienser, ekologiskt producerade råvaror, inga syntetiska eller kemiskt framställda konserveringsmedel-, färg, eller doft ämnen, inga parabener, inga mineraloljor och de är inte testade på djur.

Skaparna av webshoppen, som använt sig av naturkosmetik både professionellt och privat under en lång period, kände att de hade ett behov av kunna köpa sina produkter på en samlad hemsida för att slippa i olika butiker, både i Sverige och utomlands. Därför startade de ren skönhet, en hemsida där man kan köpa de skönhetsprodukter som de själva använder och tycker om under samma "tak" och man kan hitta naturkosmetik för hela familjen här.

Naturkosmetik är kosmetika som innehåller rena, oftast ekologiska råvaror som inte innehåller syntetiska dofter eller tillsatser. Därför är de bättre för både människa och miljö. I vanlig kosmetika finns många olika ämnen t ex aliminium, lösningsmedel och mineraloljor som inte är bra för oss och det finns inte mycket kunskap om hur de påverkar oss.

I naturkosmetik används endast vegetabiliska oljor, som till skillnad från mineralolja, tillför huden fettsyror, mineraler och vitaminer. Naturkosmetik har ingen lagstadgad definition ännu men hos de seriösa tillverkarna är det vanligt att produkterna är certifierade och märkta med en eller flera symboler. För att läsa mer om olika certifkat och symboler klicka här.

Jag har själv inte handlat från ren skönhet tidigare men kommer definitivt göra det i framtiden, speciellt nu när det vankas julklappsinköp. Gillar deras koncept om att man ska kunna hitta många olika sorters produkter på en och samma sida, vilket gör det lätt för nybörjare som mig att hitta miljövänliga produkter att testa. Så fort mitt nuvarande schampo är slut kommer jag införskaffa mig en variant från den här hemsidan.

måndag 14 november 2011

Modiga måndag: smyckade skor


Tillagningstid: 5 minuter Svårighetsgrad: Lätt

Redskap
En sax

Ingridienser
1 par skor 
Gamla kläder eller kräppapper
Gummiband

Gör så här:
  1. Klipp remsor av tyget, ca 1m långa och 5cm breda.
  2. Snurra remsorna från var sitt håll så att det tvinnar sig.
  3. Knyt ihop tygdekorationens ändar.
  4. Fäst tygdekorationen på skon med hjälp av ett gummiband.

söndag 13 november 2011

Veckans frestelse: Handskar

Handskar av Burberry från Net-a-porter
Den här veckan har jag velat ha ett par handskar och helst ett par med fingrar. Jag har ett par svarta mockahandskar med volanger som jag köpte förra året på Lindex som jag gillar väldigt mycket. Problemet är bara att de har kommit bort i flytten och är, i alla fall för tillfället, spårlöst försvunna. Antagligen ligger de i en låda med vinterkläder hemma hos mina föräldrar men det är inte säkert.

I alla fall har jag velat ha ett par handskar som jag kan använda till och från jobbet som har ett bra grepp. Just nu har jag endast ett par tumvantar som jag haft sedan jag gick i högstadiet som är kompatibla med ratten och inte glider omkring. Tumvantarna är jättebra men känns lite för varma för den här tiden på året, vi har inte ens fått snö ännu och tumvantar associerar jag med snö. Därför har jag frestats flertalet gånger under veckan att köpa mig ett par nya fingervantar.

Turligt nog fick jag låna ett par skinnhandskar av min älskade mor när vi var hemma hon mina föräldrar på farsdag-middag. De kommer fungera fint tills jag hittar mina egna och innan det blir tillräckligt kallt för att använda fingervantarna.

lördag 12 november 2011

Dagens youtubeklipp: Presentpapper

I morgon är det fars dag och julen börjar närma sig med stormsteg. De bästa presenterna man kan ge bort är enligt mig upplevelser men om man inte kommer på någon bra fungerar något ekologiskt lika bra. Dock är inte bara presenten som är viktig utan lika mycket handlar om presentation. Om en present man ger bort är fint inslagen visar man att omtanke har lagts ner på presenten. Ännu bättre blir det om det man slår in presenten i något som även det är miljövänligt, toppen va?


Bara för att det har varit så fruktansvärt tyst på bloggen under veckan som gått så bjuder jag på ett sista minuten tips inför farsdag. På H&M finns det kalsonger i ekologisk bomull för 149kr och de finns i tre olika färg kombinationer. Bra om man inte kommit på något då underkläder är något som man alltid behöver.

måndag 7 november 2011

Modiga måndag: t-shirts

63 dagar utan shopping

I dag har jag varit utan shopping i två månader och fem dagar, exakt. Det har inte varit lika svårt som jag trodde att det skulle vara från början men det är inte lätt. Jag frestas fortfarande av shopping och det obligatoriska shoppingsuget kickar in någon gång i veckan, det är verkligen ett beroende och det blir svårare att stå emot ju närmre jul vi kommer. Den ultimata shoppingsäsongen och jag ska försöka att ta med mitt nya tänk även när det gäller presenter. Jag måste ju leva som jag lär, annars är det ingen vits att genomgå det här.

När jag började mitt shoppingfria år för lite mer än två månader sedan trodde jag att det skulle bli svårt att stå emot shopping suget, speciellt med tanke på hur mycket nyhetsbrev jag får varje dag från diverses webshoppar. Men då var jag arbetslös och pank. Det är lätt att inte shoppa när det inte finns pengar. Sen fick jag ett jobb och en lön och det var helt plötsligt inte lika lätt att stå emot. Det lättaste sättet att slippa shopping suget på, har jag upptäckt, är att undvika affärer helt. Inte för att jag har tid att springa i affärer de tider jag jobbar men ändå.

En sak som jag också har upptäckt är att jag har ett tve eggat förhållande med shopping för tillfället. Ena sekunden vill jag lägga alla pengar jag har på kläder (samtidigt som jag får dåligt samvete av att ens överväga att fuska) och andra sekunden får jag kväljningar av allt snabbmode som kretsar runt mig. I bloggar, på youtube, i min närmaste famillj och bland mina vänner, nästan alla vill ha en "quick fix" när det kommer till kläder.

Skulle kunna skriva i en evighet om mina blandade känslor men nu får jag helt enkelt avsluta och vänta på vad framtiden har att komma med. En sak kan jag konstatera, att gå från fattig student till arbetslös till en kvinna med helt ok inkomst som inte får shoppa kommer bli svårt. Pengarna bränner i fickan.

söndag 6 november 2011

Veckans frestelse: Strumpbyxor

Ekologiska strumpbyxor från ekogarderoben.se 
Den här veckan längtar jag inte efter något extravagant, lyxigt eller ens onödigt på något sätt. Jag frestas något enormt av helt vanliga strumpbyxor. Många av de strumpbyxor jag äger är utslitna, trasiga eller för små och varje gång jag vill ha kjol eller klänning på mig får jag ägna en bra stund åt att hitta ett par som funkar. Jag har visserligen börjat sortera ut de som inte är lämpliga längre för att laga dem och göra dem användbara igen men det är ju SÅ mycket enklare att bara köpa ett par nya...

På grund av detta har jag surfat runt lite på nätet i jakt på en webshop som säljer ekologiska strumpbyxor och inte hittat något nämnvärt exalterande. De enda jag hittade som inte var gjorda för barn var de ovan från ekogarderoben. Dåligt tycker jag och hoppas att utbudet blir bättre tills a´jag får börja shoppa igen. Tillsvidare får jag helt enkelt bita i det sura äpplet och laga mitt sjuttioelfte par.

fredag 4 november 2011

Fröken H testar: fejkblod


I lördags testade jag att göra eget fejkblod istället för att köpa något från affären. Jag utgick utifrån det här receptet men tweakade för att passa det jag kunde hitta i mataffärerna i min stad.

Det man behöver är:

  • Ett mått av valfri storlek
  • En skål att blanda i
  • Något att blanda med
  • En del vatten
  • Tre delar ljus sirap
  • Redning efter tycke och smak
  • Röd och grön, alternativt blå, karamellfärg



Börja med att blanda vatten och sirap i en skål.


Tillsätt en liten mängd karamellfärg, det är lättare att lägga till än att ta bort.


Häll i lite grön karamellfärg för att göra färgen mer trovärdig och häll i redigt med redning.


Blanda allt och rör om tills det inte finns några klumpar kvar och låt stå tills blodet tjocknar i en varm miljö.


Och så här blev resultatet! Kusligt va? Resultatet blev helt ok, lite för rinnigt men det gjorde inte så mycket. Jag stoppade lite papper innanför korsetten och så var jag good to go sen. Det jag skulle ha gjort var att använda gelatin som redning istället och låta blodet stå någonstans där det är lite varmare.

Den absoluta fördelen med att göra eget blod var att jag visste exakt vad som var i det och att det inte var några giftiga kemikalier i det. Dessutom kliade det inte! Fick låna lite köpt fejkblod av en vän under kvällen och det var värre än att smeta ut klipulver i hela ansiktet och på halsen. Det får nog bli en repris nästa år.


Vad tycker ni? Var jag en trovärdig Marie Antoinette? "Klänningen" är gjord av två kuddar, en gardin, underkjolen till min balklänning, mammas gamla kjol och en korsett. Bara saker som jag har lånat eller haft hemma.

Fina fredag: festlig uppsättning med textur


torsdag 3 november 2011

Modehistoria - 1920-talet



Efter första världskriget kunde man inte gå tillbaka till det som var eftersom mycket hade förändrats. På grund av tiden under kriget där människorna levt i olika hemska situationer var nöjeslystnaden väldigt stor hos folket och den visades bland annat inom modet. Fler människor kunde klä sig moderiktigt och njuta av sin fritid tack vare att klädindustrin börjat massproducera kläder som alla kunde ha råd med. 1920-talet är det årtionde då modet tog det avgörande klivet in i den moderna tiden.

Den nya livskänslan, baserad på ett pulserande storstadsliv där allt handlade om att ha kul, spreds till folket via biodukarna och resulterade i ett helt nytt mode. Kläderna blev mer lättåtkomliga eftersom produktionen blev bättre och de färdigsydda kläderna var inte speciellt dyra. Det som tidigare var en utmärkt klädsel för rika damer vidareutvecklades till en modern klädsel för den aktiva 20-tals kvinnan. Alla kvinnor bar korta raka klänningar, skor med rem och klockhattar. Det krävdes en noggrann titt på kläderna för att veta om plagget var tillverkat av ett billigare material eller ett kvalitetstyg. Klädsiluetten avslöjade inte längre vilken samhällsklass man tillhörde utan det kunde enbart märkas på material, färgval, utförande och hur klänningen bars.

Även kulturen förändrades och blev mer internationaliserad då New York, Paris och Berlin blev världsstäder. I de här städerna tog allt det nya sin början och de präglades av bilden om det glada 20-talet.
Den populäraste sällskapsdansen var Charleston där man svängde med benen i luften i takt till jazzmusik. När man dansade skulle man klä sig i korta klänningar med fransar och långa halskedjor som svängde i takt till musiken.

Arkitektur, mode, konst och musik blev befriade från förkrigstidens mossighet och de anpassade sig till den nya tidens tempo. En ny livsstil hade bildats, människorna kände sig befriade och nöjeslystnad samt livshunger dominerade årtiondet.


Kläderna som bars skulle vara funktionsdugliga med raka linjer samtidigt som de skulle ha en gnutta personlighet. Kvinnornas kjolar slutade vid knäna och visade deras ben som stod stadigt i livet. Kläderna gjorde det nu möjligt för kvinnor att röra sig fritt genom livet. Kvinnor hade lättskötta frisyrer och bar hattar som inte var svåra att bära utan ett skydd för bäraren.

Under första världskriget blev många kvinnor tvungna att bli mer självständiga eftersom männen låg ute vid fronten och kunde inte ta hand om dem hemma. Detta resulterade i att kvinnorna blev mer självmedvetna och inte längre sågs som en vacker ägodel till männen utan som en självständig individ. Tack vare denna  förändrade syn började nya arbeten dyka upp för kvinnorna. Tidigare hade typiska kvinnoyrken varit barnflicka eller hushållerska men under 1920-talet började kontorsyrken etableras och många unga kvinnor kunde stå för sin egen existens utan någon hjälp av männen.

För alla sina nya aktiviteter behövde kvinnorna nya kläder som gav dem rörelsefrihet och uttryckte deras självkänsla. Därför förändrades skönhetsidealen under 20-talet fullständigt, nu skulle kvinnorna inte längre vara kurviga utan de skulle istället vara långa och slanka. Smala höfter, liten byst, litet huvud och långa ben blev idealet och många ansåg att kvinnorna förmanligades.

Många män såg kvinnorna som en yrkesmässig och sexuell konkurrens. Att kvinnorna öppet visade upp sig själva och var medvetna över sina kroppar motsvarade inte den tidigare kvinnobilden vilket tycktes vara oanständigt och nästan skamlöst. Fenomenet blev därför mycket omdiskuterat i många artiklar och avhandlingar. I en artikel från 1929 skrev Heinrich Eduard Jacobs om männens rädsla att förlora sin manlighet till kvinnorna och hur de svärtade ner mannens roll i ett hopp om att kvinnorna skulle tröttna och stanna kvar i sin ursprungliga ställning.


Rädslan för att förlora manligheten skapades också av det nya förhållandet till sex och sexualitet. Modet hjälpte på ett sätt till med att föra diskussionen om sexualitet framåt genom att ifrågasätta könsrollerna genom att kvinnorna gjorde manliga saker iförda manliga kläder samtidigt som männen blev mer feminina.

Kvinnorna bar strikta dräkter och kortskurna klänningar, alla plagg skulle öka rörelsefriheten och samtidigt få kvinnan att se elegant ut. Att vara sportig blev trendigt och tennis- och vandrarkläder introducerades i vardagsmodet. Samtidigt som det nya sportiga modet dök det upp nya material som t ex trikå.

Klänningarna fick en rak, kantig siluett som dolde de kvinnliga formerna och under klänningarna bars stödjande underkläder i formgummi för att framhäva det pojkaktiga idealet. Det nya modet uppfattades av många som ett mode för barn eftersom kvinnorna inte längre hade bröst, midja, rumpa eller höfter vilket tidigare förknippats med kvinnlighet. Avsaknaden av bröst och höfter ledde till en förkärlek till benen då kjollängden höll sig stadigt runt knäna.

Kvällsgarderoben skiljde sig inte mycket från klänningarna man bar under dagen, siluetten var den samma men aftonklänningarna hade en djup urringning antingen fram eller bak på och var gjorda i lyxigare material som t e x siden, taft eller spets. Klänningarna smyckades även med guld- eller silverbroderier, paljetter, fransar eller fjädrar för att ge dem en elegant touch.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...