onsdag 21 december 2011

Driftstörning

Ber om ursäkt för den icke existerande aktiviteten på bloggen. Jag har gått och blivit dålig så orken att blogga är minimal just nu. Återkommer så fort jag är bättre!

Hoppas alla har en mycket god jul!

fredag 16 december 2011

Fina fredag: Läckra naglar


Naglar är ytterligare ett sätt att visa sin personliga stil på men det kan oftast ta väldigt lång tid att göra något speciellt. Därför är dagens fina fredag ett klipp som visar en enkel nageldesign som man kan göra även om man har ont om tid.

torsdag 15 december 2011

Tänkvärda torsdag...

"Att man ska klä sig så det passar ens typ och utseende är självklart, även om det många gånger kan vara svårt, när modets påfund locka till misstag"


Ur Märthaskolans handbok från 1941

Modehistoria - 1960-talet



Ungdomskulturens utvecklande på 50-talet spreds vidare på 60-talet och blev en förebild för modet och samhället. Den unga generationen ville ha ett mode som representerade deras livsstil utan att lägga ner en hel förmögenhet. Därför blev det nya modet något som inte längre var enbart för överklassen utan ett ungdoms- och massfenomen där politiska åsikter blev synliga. 

Den unga generationen rättade sig inte längre efter det borgliga idealet som ansågs som en dubbelmoral. De eleganta damerna fick ge vika för den flickiga unga kvinnan som betraktade världen genom rådjursögon. Att vara ung och sexig blev det ultimata som alla kvinnor strävade efter.
   
Den populäraste linjen under 60-talet var tapetslinjen med midjelösa klänningar eller kappor som var smala upptill och vida nere vid låret. De raka klänningarna hade ingen anknytning till 20-talets raka mode då den damiga elegansen alltid funnits trots sin lekfullhet. I jämförelse med 20-talet verkar 60-talets mode som att det skulle vara gjort för barn.

Klänningarna var enkla utan dekor eller finess i snittet och detaljerna låg i tyget som kunde ha stora grafiska mönster eller blommor i färgglada färger. De nya kläderna skulle vara ungdomliga, lekfulla och respektlösa oavsett om kvinnan som bar kläderna var gammal eller ung.

I slutet av 60-talet uppstod olika proteströrelser mot det kalla kriget och kriget i Vietnam. Anhängarna av de här rörelserna klädde sig i hippiestilen som ett yttre tecken på deras illvilja mot kriget. Män som kvinnor gick omkring barfota, hade långt hår, smycken, jeans och bar blommiga skjortor. Kvinnorna kunde även ha långa fladdrande klänningar. Med deras yttre protesterade de mot krig och visade upp en tro på fri kärlek och tron på ett liv utan överflödiga saker.

Motståndsrörelsen spred sig senare ut i världen och utvecklades till en världsomfattande trend. Hippiekläderna blev mode även för dem som inte delade den ideologiska bakgrunden. Golvlånga kjolar, sjalar, hårband, romantiska blusar och liknande kläder syddes upp i massupplagor och fraktades sedan till närmaste köpcentrum där de kunde köpas för en billig peng. På så sätt förlorade hippiestilen sin ursprungliga innebörd.

onsdag 14 december 2011

Omtänksamma onsdag: Köp kvalitet

Shoppa få och bra saker som håller länge. Det är nämligen ett stort resursslöseri med allt som köps, går sönder och sedan slängs. Ett par bra skor ska hålla i tio år, en bil i tjugo, en fåtölj i två generationer.

Johan Tell som skrivit "100 sätt att rädda världen" menar att man inte ska köpa något som inte ser ut att hålla länge, aldrig köpa något som man riskerar att tröttna på och bara slänga saker som inte går att använda längre. Han tycker att man ska betala mer och även mycket mer sällan.

Jag håller med honom om mycket men inte att man inte ska köpa saker som man riskerar att tröttna på, tröttnar man på en sak kan man alltid hitta nya sätt att använda det på eller göra om det så att man vill börja använda det igen. Det viktiga är att man använder och älskar sina saker.

tisdag 13 december 2011

Tipstisdag: Miljövänliga gåvor

Julen står, som sagt, och bankar på dörren och det är högtid att ordna julklappsinköpen och vad är inte bättre då än att ge bort klappar som är snälla mot miljön?

Videoklippet ovan ger en massa bra tips på vad man kan ge bort. Jag är tyvärr redan klar med mina julklappsinköp men annars hade jag verkligen kunna tänka mig att ge bort tvättbollen till min svärmor och matlådan till mamma.

Vad skulle ni gett bort?

måndag 12 december 2011

Modiga måndag: Byt färg

Bild från Frida Fahrmans blogg
Tycker det är kul när man kan läsa om DIY-projekt som lite större bloggare pysslar med. Detta projekt visar hur man byter färg på sina skor och det är duktiga Frida Fahrman som visar hur man gör. Jag tycker det är en mycket bra idé att byta färg på ett par skor, speciellt om man tröttnat på ett par skor som det egentligen inte är något fel på, men jag tror dock att det är lättare att byta färg på ett par ljusa skor än mörka Dessutom tycker jag inte att man måste göra dem svarta, utan att man ska välja den färg man själv gillar bäst. Här kan ni läsa om hur Frida gjorde.

söndag 11 december 2011

Veckans frestelse: nada

Den här veckan måste jag faktiskt erkänna att jag inte varit sugen på att köpa någonting alls och det är första veckan sedan jag började mitt modemanifest som jag inte känner något sug. Det tog bara tre månader, nu kommer det bli spännande och se hur det fortlöper.

fredag 9 december 2011

Fina fredag: Organisk fläta


En fantastiskt bra frisyr när man inte har tillgång till en tofs och faktiskt väldigt lätt att göra. Dessutom håller den väldigt bra, jag brukar göra en fläta när jag går och lägger mig och den håller nästan hela natten.

torsdag 8 december 2011

Modehistoria - 1950-talet



Den slanka siluetten vidareutvecklades under 1950-talet och blev mer och mer likt 1800-talets mode med vida kjolar, getingmidja, åtsittande överdelar, vadderade höfter och naturliga axlar. De nya kläderna krävde stora mängder tyg och de blev bara mer praktfulla och dyrare än vad de varit på många år. 

På grund av det möttes den nya stilen av hårdkritik eftersom ingen hade råd med det så tätt inpå kriget. Men kritiken hade ingen effekt på kvinnorna som älskade den nya skönheten. Allt eftersom klädernas popularitet ökade börjades det tillverkas nya, billigare material som lämpade sig till de nya kläderna och gjorde det möjligt för fler kvinnor att bära dem.
   
Aftonklänningarna blev stora igen och gav kvinnorna en chans att leva ut sina drömmar om lyxig kvinnlighet. I samband med att aftongarderoben återupptäcktes dök en ny slags klänning upp, Cocktailklänningen, vilken var finare än eftermiddagsklänningarna men enklare än aftonklänningen eftersom den inte nådde ända ner till golvet och inte var lika påkostad. Cocktailklänningen bars vid många olika tillfällen bl a tidigt på kvällen. Klädreglerna under 50-talet var inte lika stränga som innan kriget eftersom människorna inte längre gjorde en stor skillnad mellan olika evenemang utan istället fokuserade sig på att umgås.

Vardagskläderna bestod till stor del av kombinationen blus och kjol eller dräkter i olika slag. Kjolarna var antingen snäva eller vida men alla varianter föll under knäet. Dräktjackorna var figursydda med svagt betonade slag.

Klänningar var också ett av de plagg som användes flitigt i vardagsmodet. På vintern var de sydda i mörka ylletyger och på sommaren i färgglad bomull, siden eller konstfiber. Klänningarna visade samma siluett som kjolarna, snäva eller vida men alltid vadlånga.  Ärmarna var åtsittande, precis som överdelen, och de var antingen trekvartslånga eller hela ärmar. Under sommaren var många klänningar ärmlösa med djup urringning, men enbart på kvällen var det tillåtet att visa axlarna.


I slutet av 50-talet flyttades den markerade midjan uppåt och kjolarna blev mindre vida samtidigt som de blev styvare. I motsats till den äldre generationens styva mode dök underkjolen upp i ungdomsmodet vilket fick flickornas kjolar att stå nästan rakt ut.

Ungdomskulturen uppstod på 50-talet som en motreaktion på den äldregenerationens tillbakagång mot borgliga värderingar. I stället ville ungdomarna ha en individualistisk syn på människorna och deras livsöden. Vilket innebar att varje enskild individ bestämde över sin egen existens, utan föråldrade värderingar.

Att vara annorlunda och klä sig annorlunda blev ett viktigt instrument i upproret mot de äldre. Musiker och filmstjärnor som Elvis, James Dean och Marilyn Monroe påverkade ungdomarna med sina djärva, förbjudna och sexiga utstrålning. De påverkade dem också klädmässigt. Killarna apade efter sina idoler så gott det gick och tjejerna blev inspirerade av de kvinnliga skådespelerskorna, vilka signalerade en blandning av femme fatale och barnslighet.

Innan 50-talet hade barn och ungdomar sett ut som små miniatyr kopior av de vuxna men nu fick de äntligen ett eget lekfullt mode.

Tänkvärda torsdag...

Bild från fairtradecenter.se
Enligt en rapport som gjorts av Fair Trade Center och Rena Kläder står arbetet för att höjd lönerna för arbetarna stilla hos de nio största modeföretagen i Sverige. Lönenivån ska enligt FN:s fattigdomsnivå ligga på 2 USD (ca 14kr) om dagen för att man ska ha ett drägligt liv. Enligt studien är lönenivån i Bangladesh, där de granskade företagen har sin produktion, lägre än den gränsen. Den lagstadgade minimilönen utgör i snitt endast 40% av en levnadslön (80 cent) och åtta av de nio granskade företagen ställer endast krav på minimilön. Det företagen bör göra, enligt Fair Trade Center och Rena Kläder, är att arbeta för att betala ut en levandslön till arbetarna i deras leverantörsled.

Jag tycker att det är fascinerande att vi fortfarande 2011inte kan betala ut vettiga löner till dem som tillverkar våra kläder. Kommer ihåg när jag gick i gymnasiet för snart fyra år sedan så var det på tapeten att H&M valde att köpa bomull till tillverkning av sina kläder från Uzbekistan trots att de använd sig av barnarbetare och H&M sagt att de inte har barnarbete i något av sina led. 

Tycker detta är lite samma sak, det finns utarbetade riktlinjer om hur mycket en människa ska tjäna och ändå är det så svårt att betala ut rättvisa löner. Med tanke på att kläder aldrig har varit så billiga som de är nu borde kedjorna höja priset så pass att de som tillverkar kläderna får vettiga löner. 

Visserligen är jag medveten om att det finns marginaler att hålla men det vi fick lära oss på marknadsföringen, som jag läste när bodde i Trollhättan, är att marginalerna inom detaljhandeln ganska stora. Om jag inte mins helt fel så läggs det på ca 160% på kostnaden av vad det egentligen kostar att tillverka plagget och då borde de kunna ta bort lite av marginalen som går till vinst för att betala ut ordentliga löner. Jag betalar gärna lite mer för ett plagg om jag vet att det har tillverkats under bra förhållanden och att de som gjort kläderna får ordentligt betalt.

Här kan du läsa hela nyhetsartikeln och även ta del av undersökningen.

onsdag 7 december 2011

Omtänksamma onsdag: hur många slavar har du?

Mitt resultat från Slavery Footprint
För några dagar sen läste på Sofias blogg om Slavery Footprint, en sida där man kan göra ett test och se hur ens shoppande påverkar andra människor i världen. Snabb som jag är att hoppa på nya saker när det gäller miljö och fairtrade gjorde jag testet och fick en smärre chock över resultatet. 60 "slavar" är resultatet av hur jag har shoppat tidigare.

Testet går ut på att man svarar på frågor om vad man har i sitt hem, hur man äter och liknande. Samtidigt som man svarar på frågor kan man läsa om hur arbetsförhållandena är inom just det området. Både spännande och lärorikt.

Projektet Slavery Footprint är framtaget av Call Response med stöd av Fairtrade Fund och är enligt mig ett bra sätt att skapa uppmärksamhet om hur andra påverkas av vårt onödiga shoppande. Däremot så tycker jag att det är dåligt att de inte tar med i beräkningen hur man konsumerar, t ex om man väljer ekologiskt eller fairtrade framför andra produkter eller om man lägger eftertanke bakom sina inköp.

När testet är genomfört kan man lära sig mer om förhållanden och vad man kan göra för att hjälpa till samt ta del av deras app där man kan tjäna "Free World Point" och på så sätt förbättra sina resultat. De områden som jag behövde förbättra mest var på kädfronten och det håller jag ju på att förbättra varje dag. Gör testet här och se vad du får!

tisdag 6 december 2011

Tipstisdag: Håll koll på kläderna


I min telefon har jag en hel del appar. Många är spel och bara kul men en del hjälper mig på olika sätt i vardagen och en av mina favoriter är denna som syns på bild ovan - Closet Organizer.

Appen används på så sätt att man fotograferar sina kläder och sedan får en bra koll på sina kläder samt kan testa olika kombinationer direkt i telefonen. Det finns även en kalender funktion där man kan planera hela veckan och det går även att få statistik på vad man har för något i garderoben.

 Jag har testat några olika gratis versioner men har fastnat för denna som är en betalversion och kostade antingen sju eller femton kronor när jag köpte den för ca ett år sedan. Det jag saknade mest md gratis versionerna var att det inte fanns möjlighet att slumpa fram outfits när inspirationen är på minus. För det är det jag använder det mest till, att testa nya idéer på vad jag kan använda mina kläder till och det är ju bl a en av de sakerna som jag ska lära mig mer av, att se potentialen i mina kläder.

Den enda egentliga nackdelen är att den kräver lite arbete innan man kan börja använda den och det är ett ständigt uppdaterande när man köper något nytt, men man lär sig med tiden och det går att skapa egna kategorier som man kan säsongsanpassa för att underlätta lite.

Så det är dagens tips till alla som har en smartphone, skaffa ordentlig koll på din garderob med en liknande app och bli på så sätt mer kreativ med dina outfits. Vet man vad man har så vet man vad som fattas och vad som man kan göra med det man har.

måndag 5 december 2011

Modiga måndag: t-shirt till sjal


Det här tycker jag är ett mycket påhittigt sätt att återanvända sina gamla t-shirts som inte används längre. När man väl testat den här metoden för att göra själar med kan man säkert göra andra saker med den, t ex tror jag att man skulle kunna använda ärmarna på en t-shirt för att göra armband med. Kan bli bra, eller vad tror ni?

söndag 4 december 2011

Veckans frestelse: Skor

Bild från Scorett.se
Förra veckan var jag ju iväg till Örebro med min mamma och fick lite julklappsärenden uträttade. När vi ändå var där passade vi på att prova lite kläder och skor bara för skoj skull och skorna ovan var ett av de paren som jag provade. 

De var grymt snygga och riktigt sköna på och ända sedan jag gick ut från Scorett har de hängt kvar i mitt medvetande. Har tänkt på dem nästan varje dag i en och en halv vecka nu. Om man har riktig tur kanske tomten kommer med dem i säcken, eller är det att fuska?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...