torsdag 23 februari 2012

Ur min garderob: Uniform

Kofta - MQ, julklapp 2011 Trjöa - H&M, 2007 Byxor - Vila/Lager 157, 2010
Så här såg jag ut i måndags, förra veckan och flera dagar den här veckan. Kläder är, tyvärr, det sista jag tänker på för tillfället (i alla fall de som redan finns i min egen garderob. Vad som finns i andras är alltid intressant). Därför har koftan och byxorna blivit en del av min "sjukskrivningsuniform" då dagarna till mesta dels består av korta promenader, besök hos sjukgymnasten och ryggläge framför TV:n är det inte mycket annat som behövs.

Jag har nu klarat ungefär ett halvår av mitt shoppingfria år och det går bra hittills. Shoppingsuget har i princip försvunnit men suget att förnya sig och förändra garderoben finns där alltid. Längtar något fruktansvärt tills jag får ta upp vår och sommar kläderna från förrådet och lägga ner de tjocka vinter tröjorna. Vad längtar ni efter?

Ta hand om er!

Tänkvärda torsdag...

"Om du vill känna dig trendig kan du shoppa i din egen garderob. Modebranschen tenderar nämligen att återvinna trender. Din garderob innehåller därför med stor sannolikhet redan en version av säsongens nyckelplagg, eftersom nyheten ligger i marknadsföringen snarare än i själva plagget"

Ur "Modemanifestet - De stilsmartas handbok" av Sofia Hedström & Anna Schori

onsdag 22 februari 2012

Ur min garderob: Familjefest

Halsband - Guldfynd, 2009 (?) Blus - Zara, 2010 Kjol - Kostymförråd, 2008
Det här hade jag på mig i lördags när vi var hemma hos mina svärföräldrar för att fira svärfars 54:e födelsedag. Kände att det var kul att klä upp sig lite extra även om det inte var någon jättestor tillställning, efter en vecka i mjukisbyxor vill man (i alla fall jag) det. 

Jag har för övrigt varit hemma denna veckan också då mina ischiasbesvär/ryggskott inte blivit bättre ännu, som tur är får jag bra hjälp från sjukgymnasten så jag ska vara tillbaka "i sadeln" under nästa vecka.

När jag skulle till sjukgymnasten igår så gick jag även förbi H&Ms skyltfönster och gissa vad jag såg där? Jo, en klänning och en kjol i exakt samma pepita/hundtandsmönster som jag har på kjolen ovan. Mönstret var väldigt populärt under 1960-talet och verkar nu ha kommit tillbaka, i bland är man trendig även om man inte är medveten om det.


bilder från H&M.com
Ta hand om er! 

måndag 20 februari 2012

Modiga måndag: inget nytt


Den här tjejen är riktigt härlig! Hon har slutat köpa nya kläder och köper endast det hon behöver secondhand. Dessutom har hon åkt en vecka till Ted utan att ta med sig någonting utom underkläder, spännande. Kolla på klippet och se om hon lyckas! Skulle ni våga göra samma sak?

Ta hand om er!  

fredag 17 februari 2012

Fina fredag: tuff fläta


Flätor är ett av mina favoritsätt att ha håret på, speciellt om det är bråttom är det en enkel frisyr som går att variera in i det oändliga och gör att man ser sammansatt ut även om det kanske var lite jäktigt på morgonen.

Den här är en lite annorlunda och mer "avancerad" variant an flätan som Blake Lively bar på röda mattan under förra våren. Gillar den skarpt och den fungerar både till vardag och fest.

Ta hand om er!

Ur min garderob: jobb

Kofta - H&M, julklapp 2010 Skärp - Pingstkyrkans secondhand, 2010
Byxor - BikBok, 2006 Halsband - Finland, 2007
Så här såg jag ut en dag i slutet av januari när jag skulle iväg och jobba. Lite sjuttiotalsinspirerad och nyduschad, perfekt för en dag i telefon.

torsdag 16 februari 2012

Modehistoria - 1990-talet

Sista delen i modehistorie-serien
Trenderna som presenterades på 80-talet utvecklades vidare under 90-talet. Ingen ny siluett skapades men det skapades flera olika variationer på stilar och silutter som funnits tidigare. Återblickarna till tidigare årtiondens mode följde varandra i en allt snabbare takt och avståndet mellan de olika perioderna blev allt kortare.

Klädreglerna luckrades upp helt och kvinnorna kunde gå till jobbet i leggins eller jeans om de skulle känna för det. Man behövde inte längre piffa upp sig för att gå till teatern eller operan, för även där gällde regeln allt är tillåtet om du tycker om det.
   
I början av seklet var det klart anpassat med kläder för olika åldersgrupper och vilka färger, stilar, tyger och vilken siluett en speciell åldersgrupp fick bära. Den här trenden började luckras upp redan på 20-talet och på 60-talet togs det upp igen. På 80-talet fanns nästan ingen anpassning angående klädsel och ålder. Barn, vuxna och gamla hade mer eller mindre liknande kläder. Det gällde även i grunden på 90-talet men en klar skillnad hade växt fram mellan ungdomsmodet och de lite äldre vuxna. Den yngre generationen ville bära det 70-tals inspirerade modet medan de äldre som redan upplevt det modet valde att bära klassiskt skurna dräkter.
   
Under en lång tid fanns det många kedjor som enbart fokuserat sig på mode för kvinnor under 20 och 25 vilket resulterade i att enbart vissa plagg kunde bäras av äldre, men under 90-talet kunde många fler handla från de här kedjorna och ingen övre eller undre gräns finns för vem som kan handla där. 90-talet kännetecknades av fyra stora stilar – retromodet, grungestilen, tjejstilen och technotrenden. 

Retromodet var ett återupplivande av 70-talets mode. Stilarna i varuhusen, modemagasinen, och det folket bar på gatan hade länge influerats av 70-talet i en mild grad men under mitten av 90-talet blev stilen glödhet igen. Skorna blev bredare och nästintill kantiga med fyrkantiga klackar och platåsulor. T-shirts, blusar och tröjor blev snävare och kortare, blazrar fanns i många olika modeller bland annat helt raka och figursydda. Byxorna var tajta eller vida och helst utan veck i linningen. Dova färger dominerar modet. Det som skiljer 70-talets mode från retromodet är de nya materialen, de gamla syntetmaterialen har bytts ut mot hi-tech material med oanade egenskaper.
   
Grungestilen dök upp parallellt med retromodet som en ny typ av mode. Tunna, små blommiga plagg bars tillsammans med kängor i ett mycket ungdomligt och individualistiskt mode som en motsats till en strömlinjeformad och karriärinriktad kvinnovärld. Genom en kantig stil ville grungestilen motsätta sig samhällets normer och det blev snabbt omfamnat av resten av modevärlden. Grungestilen orsakade att även politiken blandade sig i fenomenet när USA:s president Clinton gick ut i massmedia och varnade för att den förrädiska stilen kunde leda till ökat drog missbruk.
   
Den dominerande stilen under mitten av 90-talen var tjejstilen, så kallade girlies. I vissa detaljer påminde tjejstilen om retromodet med snäva byxor och korta, åtsittande tröjor som visar naveln. Till kläderna bar hon platåskor och håret var färgat i en häftig färg. Girlies var coola, visste vad de ville och tog för sig i livet. Feminism var inget begrepp de kände till eftersom de kände sig helt jämställda i världen som var till för dem att roa sig i.
   
Den sista stora trenden under 90-talet var technotrenden som var en lekfullvariant på retromodet. Teknotrenden tog upp mode som tidigare bara var anpassat för små grupper. Man bar kläder med influenser från 60- och 70-talet men man följde det inte slaviskt utan skapade egna varianter av stilar som de kombinerat tillsammans med punk, en gnutta fetisch och nytt från teknologins frammarsch.
  
Mode på 90-talet kan sammanfattas genom att det finns flera olika stilar bl a de som de stora modehusen visar upp och det som kommer från människor på stan. Mode kunde inte längre indelas i två grupper om det här är och det där är inte mode. Modet har blivit ett sätt att uttrycka sin personlighet och ingen behöver längre låsa sig till en enstaka trend.

Tänkvärda torsdag...


Förra veckan trillade Kicks klubbtidning ner i brevlådan och tillsammans med den fick man en provförpackning av Lancômes foundation teint idole ultra 24h. Lyxigt! tänkte jag vid första anblick, eller? Vad innehåller den egentligen?


Förpackningen (även om det bara är ett prov) känns lyxig men efter att ha läst Badskumt av Katarina Johansson har jag verkligen lärt mig att förpackningen inte är det viktigaste. Därför bestämde jag mig för att se vad den innehåller.

De första sex ingredienserna, de som det finns mest av, är följande:
  • Aqua - vatten.
  • Cylohexasiloxane - en oljig vätska som känns skön mot huden eftersom den inte blir kall mot huden som andra vätskor kan bli. Den är svår nedbrytbar och mycket giftig för vattenlevande organismer. Den sprids både via luften och vattnet och kan transporteras långa sträckor, har t ex hittats i fåglar på Svalbard.
  • Alkohol denat - gör så att produkten smakar illa om man får den i munnen. Är avfettande, uttorkande och kan ge kontakt exem. Kan innehålla ftalater som är reprodukionshämmande.
  • Isodoedecane - mineralolja = miljöpåfrestande då den inte är förnyelsebar. Beroendeframkallande då den stör hudens naturliga fettproduktion, dessutom är den svår att tvätta bort.
  • Butylene glycol - återigen, en mineralolja.
  • Acrylate/polytrimetyl siloxymethacrylate copolymer - en plast som kan vara cancerframkallande och reproduktions hämmande. Används som förtjockningsmedel trots att det finns bättre alternativ (t ex ginsyra eller stärkelse). En tumregel när det gäller INCI-förteckningen är att ju längre och krångligare ord det är, desto bättre att hålla sig borta.
Inga direkta höjdar ingredienser skulle jag vilja påstå och så här fortsätter det.



Foundationen innehåller bl a PEG (en tensid som är cancerframkallande och framställs med tunga kemiska processer som är påfrestande för miljön), linalool (parfymämne, allergiframkallande och CRM-ämne) och aluminiumhydroxid (täpper till porerna och lagras i kroppen. Kan ge hjärn- och nervskador) samt en massa andra kemiska och lååååååånga ord. Inget man vill ha på kroppen alltså.

Nu säger jag inte att man ska bojkotta den här produkten bara för att utan jag vill att man ska skaffa sig egen kunskap och bilda sig en egen uppfattning om vilka ämnen man vill undvika. Jag har t ex valt att i framtiden undvika ämnen som är miljöovänliga, hormonrubbande eller hamnar under kategorin CRM-, detta för att jag inte vill riskera att mina framtida barn föds utan förmågan att fortplanta sig. Vad vill ni undvika?

Ta hand om er och tänk själva!

onsdag 15 februari 2012

Ur min garderob: Kalas

Klänning - Myrorna, 2010 Underklänning - Lindex, 2010 Halsband - Älsklingens mormors
Skärp - Åhléns, 2011 Armband - Älsklingens mormors Ekologiska strumpbyxor - Julklapp, 2011
Så här såg jag ut i söndags när vi åkte till en väninna på födelsedagsfika/inflyttningsfest. Klänningen är en favorit och har fått vara med på mycket skoj. 

I dag däremot kommer jag inte vara lika glammig då jag ska i väg till sjukgymnasten för att få ordning på min falska ischias som har börjat spöka igen och gjort mig sängliggandes tre dagar denna vecka. Det var den och en släng av magkatarr som slog ut mig veckan innan jul också.

Ta hand om er!

tisdag 14 februari 2012

Ur min garderob: flerdagars

Kofta - Esprit, 2009 Skärp - Pingstkyrkans secondhand, 2010 Halsband - Lanzarote, 2001(?)
Armband - Älsklingens mormors Byxor - Vila/Lager 157, 2010
Det här är vad jag har haft på mig igår och idag. Skulle egentligen arbetat kvällspass men ryggvärk (falsk ischias) har gjort att jag blivit hemma både igår och idag. Väntar på samtal från vårdcentralen så att jag kan få en tid men de har inte hört av sig ännu och de skulle ringt vid åtta i morse.

Ta hand om er!

Tipstisdag: böcker


I julas fick jag en hel del böcker som handlar om mode, miljö och handarbete. Jag har inte hunnit läsa alla dessa ännu men jag har i alla fall bläddrat i alla av dem och det är mycket inspirerande. "Träd kan rädda världen" har ni redan fått se en del av, samma sak med "Sy!"och "Badskumt" kommer att bli recenserad någon gång i framtiden. Näst på tur är "To die for" och det ska bli riktigt spännande att läsa den.

Därför är dagens tips att gå till biblioteket och hitta en bok om mode och miljö som inspirerar dig. Det behöver inte bara vara om hur man gör om saker utan även historia, fakta eller sömnadskonst. Kunskap är en sak som är tungt att lära men lätt att bära (som alla föreläsare på högskolan tjatade om) och hittar men ett ämne eller en bok som gör det lite roligare så är det bara en bonus!

Själv gillar jag att gå till biblioteket men om inte tid finns så duger det lika bra att gå in i kontoret där jag byggt upp min egen lilla modehylla som jag gärna letar inspiration i.

Min "modehylla" i biblioteket, jag har samlat på mig några böcker om ämnet under årens lopp.
Ta hand om er!

måndag 13 februari 2012

Modiga måndag: virkade skor


Det här är inte det första inlägget där jag tipsar om hur man kan göra om skor och det är nog inte heller det sista, skor är ju ändå mina favoriter i garderober. Dessutom var det här ett riktigt kul sätt att återanvända de virkade dukarna som mammor och mormödrar har knåpat ihop under flera år och som inte används längre (vet att min har en hel del liggandes hemma). Skulle det vara så att man inte hittar i den färgen man är ute efter så går det ju att ta ett par i en neutral färg och färga dem för egen maskin alternativt kombinera flera virkningar i olika färger. Resultatet blir nog spännande och personligt hur som!

Ta hand om er!


tisdag 7 februari 2012

Tipstisdag: hjärtansvärda presenter


När inspirationen tryter, se ett youtubeklipp! (Ber om ursäkt för det, skyller på ett knasigt schema)

Härliga EcoBold tipsar om ekologiska presenter att ge bort på alla hjärtans dag. Gillar den sista bäst ;)

Ta hand om er!

måndag 6 februari 2012

Modiga måndag: alla hjärtans dag-kort


Nästa vecka är det alla hjärtans dag och bara för att visa att man inte behöver vara kommersiell kommer jag visa DIY och ekologiska sätt att fira och visa de nära och kära att man bryr sig.

Hur ska ni fira?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...