fredag 28 februari 2014

Ur min garderob: Svart och vitt

Klänning - Lindex, födelsedagspresent 2013 Halsband - Kappahl, 2007
Skärp - Mammas gamla, 80-tal Klocka - Guldfynd, födelsedagspresent 2011

onsdag 26 februari 2014

Ur min garderob: Näst sista dagen på året

Klänning - Vintage gamla gatan, 2013 Skärp - Topshop, 2008

Fröken H lagar: Starka sesamnudlar


God morgon! Det här är en rätt som snabbt blivit en favorit hemma hos oss. den går snabbt att göra och smakar underbart. Trots namnet är den inte speciellt stark, om man inte ökar styrkan så klart, det är upp till tycke och smak. Det här behöver ni för fyra portioner:
  • 500g medeltjocka äggnudlar
  • 3 msk solrosolja
  • 2 msk sesamolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk slätt jordnötssmör
  • 1 liten urkärnad och mycket finhackad chili
  • 3 msk rostade sesamfrön
  • 4 msk ljus soja
  • 0,5 msk limejuice
  • 4 msk hackad färsk koriander
  • salt och peppar
Lägg nudlarna i en stor kastrull med kokande vatten och lyft genast bort den från plattan. Lägg på locket och låt nudlarna ligga i 6 minuter, eller tills de är klara. Rör om efter halva tiden. 

Gör dressingen under tiden: blanda solrosolja, sesamolja, pressad vitlök och jordnötssmör i en stor skål så att blandningen blir slät. Tillsätt hackad grön chili, sesamfrön och soja. Häll i limejuice och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

Låt nudlarna rinna av ordentligt och blanda sedan ner dressingen och hackad koriander med nudlarna. Vänd runt ordentligt. Servera rätten varm!

Ta hand om er!

tisdag 25 februari 2014

Ur min garderob: Slappardag

Kofta - Beyond retro, London 2013 T-shirt - Avanna.se, julklapp 2013
Byxor - Lindex, födelsedagspresent 2013

Tipstisdag: Leksaker

Ekokul.se

Rekolek.se

Ekoleko.se
God morgon! I morgon fyller min väns äldsta son 4år och jag ska komma förbi efter jobbet på lite kalas. Därför vill jag tipsa om tre webbutiker som säljer ekologiska leksaker som jag gillar skarpt och hittade när jag letade efter en present till den blivande 4-åringen. 

Detta hade jag önskat mig om jag fyllde 4 år:


 




Ta hand om er!

måndag 24 februari 2014

Ur min garderob: Juldagen

T-shirt - H&M, 2009 Halsband - Kappahl, 2007
Skärp - Pingstkyrkans second hand, 2010 Shorts - MQ, julklapp 2011

Modiga måndag: En kjol av en tröja

Bild från Pinterest
God morgon! Nu går vi in i sista veckan av februari och tiden bara rusar förbi känns det som. Fast jag inte gör något annat (nästan) än längtar efter våren just nu är det ännu lite vinter kvar. Varför inte göra det bästa av det och göra en söt kjol av en stickad herrtröja?

Enklaste sättet är att bara sätta ett bälte i midjan på en tröja som är för stor/lång. Alternativet är att klippa av tröjan under ärmarna och sicksacka kanterna. Sedan vänder man kjolen/tröjan ut och in, viker ner ca 2,5 cm och syr en ränna som man sedan trär ett elastiskt band genom. Vips har man en kjol!

Ta han om er!

fredag 21 februari 2014

Ur min garderob: Julafton

Knytblus - MQ, julklapp 2011 Skärp - H&M, 2011
Kjol - Mango, 2008

Fina fredag: Finurliga nålar


God morgon! Sista arbetsdagen för denna vecka är kommen och jag ser fram emot helgen. Vi ska hjälpa ett par vänner att flytta in i deras nya hem och frisyrerna ovan tycker jag passar bra till situationen. Kreativt och enkelt på samma gång! Bra när man vill få undan håret ur ansiktet också.

Ta hand om er!

onsdag 19 februari 2014

Ur min garderob: Samma, samma men olika

Knytblus - MQ, julklapp 2011 Tröja - La Redoute, födelsedagspresent 2010
Byxor - Zara, 2009 Skor - Scorett, 2012

Funnet och förvärvat: Strumpbyxor från Legnology


God morgon finingar! För ett par veckor sedan tipsade jag ju om Legnology, ett nytt svenskt företag som tillverkar miljövänliga strumpbyxor. Idag tänkte jag berätta om vilka leggings och strumpbyxor de skickade till mig. Produkterna är sponsrade, åsikterna helt mina egna.

Det första paret är deras Shaping Tights, 120D i svart. Jag har hunnit använda dem ett par gånger och jag är riktigt nöjd med kvaliteten. De stramar upp på ett bra sätt och är riktigt tjocka, samt känns väldigt rejäla när man håller dem i handen. Helt klart väldigt nöjd och jag rekommenderar dem verkligen!


Det andra paret som de skickade till mig är deras Stay-Up leggings med kompression i 120D. Dessa verkar riktigt spännande, men jag har inte hunnit testa dem ännu. Ärligt vet jag inte riktigt hur jag ska kombinera dem, känns lite knepigt nu på vintern men till våren ska jag ge dem ett försök. Återkommer när jag vet mer om dem och hur det löser sig.


Om ni är sugna på att testa era egna legnologystrumpbyxor så har de just nu fri frakt på alla ordrar under hela februari.

Ta hand om er!

måndag 17 februari 2014

Ur min garderob: Biosöndag

Knytblus - MQ, julklapp 2011 Tröja - La Redoute, födelsedagspresent 2010
Skärp - Mammas gamla, 80-tal Kjol - KappAhl, födelsedagspresent 2012
Skor - Ecco, 2013

Modiga måndag: Sovmask


God morgon! Jag vet inte hur det är med er, men jag sover alltid med en sovmask på. Är det inte mörkt nog kan jag inte sova och drar jag ned mörkläggningsgardinen har jag stora problem att vakna. Tidigare nämnda mask är den ulitmata lösningen på mitt lilla problem och visst skulle det vara kul att ha en lika söt som de ovan? De här fina maskerna kommer från Mandy Lynne och här kan ni läsa hennes inlägg om dem.

Ta hand om er!

fredag 14 februari 2014

Ur min garderob: Shoppinglördag

Klänning . Zara, 2009 Skjorta - Gina Tricot, 2006
Skärp - H&M, 2011 Skor - Ecco, 2013
Halsband - Glitter, 2009

Personliga reflektioner: Läkarmissionen lanserar Klädinlämnardagen


Jag fick ett mail härom dagen med ett pressmeddelande om att läkarmissionen lanserar en årlig klädinlämnardag under vänliga veckan, som är denna vecka. Nedan kan ni läsa hela pressmeddelandet:

"Att ge bort gamla kläder och saker till en biståndsorganisation är ett enkelt sätt att hjälpa dem som har det sämre. Det är också miljövänligt att återanvända och återvinna. Läkarmissionen lanserar därför en årlig klädinlämnardag som infaller under Vänliga Veckan. I år är det lördag den 15 februari som är Klädinlämnardagen.

– Vi hoppas att Vänliga Veckan ska inspirera till ett vänligare samhälle och en vänligare värld. Klädinlämnardagen ser jag som en del av det, vi vill uppmuntra folk att hjälpa andra och att skona miljön på ett väldigt enkelt sätt, säger Johan Lilja, direktor för Läkarmissionen.

Ett tiotal biståndsorganisationer och andra hjälporganisationer i Sverige får en del av sin finansiering genom att driva second hand-butiker. Läkarmissionen har fem egna second hand-butiker och är dessutom med i ett nätverk där ett tiotal Lindra-butiker ingår.

De kläder som lämnas in till Läkarmissionen går antingen till försäljning i second hand-butikerna, vidare till mottagare i till exempel Moldavien och Etiopien eller säljs till bland annat återvinning. Oavsett vilken väg kläderna tar blir resultatet i slutändan alltid bistånd, antingen i form av material eller i form av finansiering av andra biståndsinsatser.

– Men det handlar faktiskt inte bara om pengar och miljön. Att ägna en tanke åt dem som har det sämre än man själv har ett värde i sig, säger Johan Lilja.

Läkarmissionens second hand-butiker förstärker sin kapacitet under Klädinlämnardagen. Den som tar sig till butiken för att lämna in eller för att handla bjuds på kaffe."

Jag tycker att det är en toppen idé med en dag som återkommer varje år som uppmuntrar människor att lämna in kläder. Själv lämnar jag in kläder ca två gånger per år, i samband med att jag rensar garderoberna inför en ny säsong. Kommer ni lämna några kläder?

Ta hand om er!

Fina fredag: Alla hjärtans dag


Glad alla hjärtans dag finingar! Jag tycker att 14:e februari är den officiella starten på vårsäsongen, med kärlek i luften. Frisyren ovan tycker jag är en söt frisyr som är perfekt just idag, jag hade gärna burit den om vi skulle göra något speciellt i kväll. P g a min förkylning blir den en lugn kväll, men det gör absolut ingenting då jag helst av allt bara spenderar tid med Eric och en bra film.


Till denna frisyr skulle jag inte ha något att emot att ha sminket ovan. Ljust och rosa, perfekt på alla hjärtans dag och när vårkänslorna spirar. Har ni några planer för i kväll?

Ta hand om er!

onsdag 12 februari 2014

Ur min garderob: Sjal och kavaj

Kavaj - Zara, 2007 Linne - MQ/365 Sunshine, 2012
Sjal - Gina Tricot, 2008 Byxor - Gina Tricot, 2006
Skor - Din sko, 2009

Fröken H lagar: Lökdhal


Hej från sjuksängen! Jag har dragit på en envis förkylning sedan november och nu verkar den äntligen brutit ut ordentligt. Tyvärr innebär detta att jag inte har mycket ork till något annat att ligga ner, men ett snabbt litet inlägg tänkte jag att ni kunde få ändå.

Rätten ovan har jag i ärlighetens namn inte lagat själv, utan det var Eric som stod för matlagningen, men den var så himmelskt god att jag ville låta er ta del av receptet. Det är en indisk rätt som är precis lagom stark och syrlig. Det här behöver ni för att laga 4 portioner:
  • 100g Masoor Dhal (röda linser)
  • 6 msk vegetabilsk olja
  • 1 litet knippe hackad salladslök
  • 1 tsk finhackad färsk ingefära
  • 1 tsk pressad vitlök
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 färsk grön chili, urkärnad och hackad
  • färsk koriander till garnering
Skölj linserna väl och ställ dem åt sidan tillsvidare. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och lägg i salladslöken. Stek på medelhög värme och rör om flitigt tills den är lätt brynt.

Sänk värmen och tillsätt ingefära, vitlök, cilipulver och gurkmeja. Woka salladslöken som hastigast. Häll i linserna och rör om. Tillsätt vattnet och sjud på låg värme i 20-25 minuter. Tillsätt salter när linserna är färdigkokta och rör om försiktigt.

Lägg över lökdhalen i en form eller på tallrik. Dekorera med grön chili och färsk koriander. Servera med det samma. Traditionellt serveras dhal med ris i södra Indien men jag tycker det funkar lika bra att äta ett gott naan till.



Ta hand om er!

tisdag 11 februari 2014

Ur min garderob: Militärt

Klänning - Åhléns, 2010 Skärp - Åhléns, 2010
Skor - Present från mamma, 2013

Personliga reflektioner: Boklistan

God morgon! Jag hittade nedan lista hos Isabelle Pedersen under slutet av förra året och jag tyckte att den passade bra så här i alla hjärtans dag-tider. Jag älskar nämligen böcker nästan lika mycket som jag älskar Eric, men bara nästan. 



Favoritgenre: Fantasy eller böcker som utspelar sig på en historisk plats. Allt av Stephen King går också ner utan problem.

Favoritbokhandel: Handlar helst mina böcker på nätet, eftersom jag läser både riktiga böcker och e-böcker. Därför är Bokus.com min absoluta favorit.

Senast köpta inbundna bok: Jag kommer inte riktigt ihåg, men jag tror det var Underbara Claras senaste.

Favoritbibliotek: Elib.se, fantastiskt om man läser mycket e-böcker som jag gör!

Favoritplats att läsa (i hemmet): I soffan eller sängen. Gillade att läsa i badet förr, men nu har vi inget badkar så det blir svårt.

Favoritplats att läsa (utanför hemmet): På en strand eller i en skog. I en hammock går också bra.



Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Tyst eller musik utan text. Fast egentligen spelar det inte jättestor roll, är det en bra bok slukas jag upp helt och märker inte omgivningen alls.

Bästa lässnackset: Äter inte när jag läser, alldeles för fokuserad på läsandet för det.

Bästa läsdrycken: Även här är fokus för stort för att jag ska kunna dricka något. Har jag en varm dryck blir den kall och en kall dryck hinner bli varm innan jag dricker upp den eftersom den helt enkelt glöms bort.

När på dygnet läser du helst: När jag är pigg. Är det en riktigt bra bok läser jag dock när .om helst, fastnar jag så plöjer jag mig genom boken,

Bästa bakfylleläsningen: Någon lättsam chiclit eller ett glossigt magasin som Elle.



Bästa kollektivtrafikläsningen: Jag åker kollektivt alldeles för sällan för att ha en favorigenre. Skämmes!

En bok du läst på sistone som inte var så bra: Började läsa 50 shades of Grey, orkade en halv sida. Den var inte bra.

Boken/böckerna du läser nu: Avslutade precis Betvingade av Simona Ahrnstedt och ska börja läsa De skandalösa av samma författare. Jag är mellan två böcker helt enkelt ;)

En bok du inte läst klart: Sagan om ringen-trilogin. Började läsa den när jag var typ 11 men hade inte tålamod nog att läsa klart dem. Ska ge mig i kast med det någon dag.



En författare du beundrar: J K Rowling. Hon trollbinder på ett sätt i sitt berättande som jag önskar att jag kunde trollbinda på. Jag har läst alla Harry Potter-böckerna minst sju gånger.

Den bästa boken du läst det här året: The Great Gatsby. Tekniskt sett läste jag den förra året, men det var i slutet så den får räknas som i år.

Ta hand om er!

måndag 10 februari 2014

Ur min garderob: Den inre tanten

Kofta - Beyond Retro, London 2013 Knytblus - Ellos, Present 2012
Skärp - Mammas gamla, 80-tal Kjol - Kostymförråd, 2007 

Modiga måndag: Tre DIY idéer till Alla Hjärtans Dag

Bild från Pinterest

God morgon! Den här veckan tänkte jag att vi kör på ett alla hjärtans dag-tema på bloggen och vi startar med tre fina små presenter som man enkelt kan göra själv och göra dem miljövänliga genom att med återanvända material. Dessutom tycker jag att de är unisex så det är bara att pyssla på och ge bort till hen som du har kär eller en fin vän.

Nr 1 är söta nyckelringar och idén kommer från Polkadotchair.com. Passar perfekt som en liten påminnelse i vardagen om att man är älskad och är lätta att göra personliga med egna budskap. Här kan ni läsa hur ni går tillväga för att göra dem.

Bild från Pinterest

Nr 2 tycker jag är väldigt rolig eftersom man har lagt ner lite extra tanke på presenten, vilket alltid uppskattas. En papperspåse har man ju oftast hemma redan, tillsammans med lite paketsnöre. Sedan är det bara fantasin som sätter gränserna på vad man ska fylla påsen med. Några förslag kan vara ekologiska underkläder, något man bakat själv, ett hemmagjort presentkort på massage tillsammans med en ekologisk massageolja eller kanske ekologiska läckerheter från er lokala matvarubutik.

Bild från Pinterest

Nr 3 är min personliga favorit och den som är enklast att göra, allt man behöver är en gammal kortlek, lite papper, en penna och lite fantasi. Man behöver inte ens göra hål i korten om man inte vill utan man kan förvara dem i originalasken istället. Himla fint tycker jag!

Självklart behöver man inte göra något speciellt på alla hjärtans dag, kärlek kan man ju visa alla dagar om året och dessa presenter funkar när helst ni känner för att vara extra kärleksfulla mot någon ni bryr er om.

Ta hand om er!

fredag 7 februari 2014

Ur min garderob: Robin Hood

Skjorta - Bik bok, 2010 Halsduk - Asos, Erics 2012
Skärp - H&M, 2011 Leggings - MQ, 2012
Skor - Present från mamma, 2013

Fröken H gifter sig: Nästan två veckor som gifta

Foto - Johan Bonde

God morgon finingar! I dag har jag och Eric varit gifta i exakt 13 dagar och det har verkligen gått så extremt fort. Kan inte fatta att det är strax under två veckor sedan vi blev man och fru.

Ni kommer så klart få se bilder från hela dagen så fort jag har fått allihop från fotograferna. Så tills dess bjuder jag på denna fina bild på min bästa vän Elin när hon läser en dikt av Nils Ferlin för oss under vigseln.

Jag vill också passa på att be om ursäkt för vilken dålig bloggare jag har varit den senaste månaden. Inläggen har varit i minsta laget och ni har fått vänta på svar på era kommentarer. Lovar bättring på det i framtiden!

Ta hand om er!

onsdag 5 februari 2014

Ur min garderob: Svart och vitt

Kofta - Vila, 2010 Klänning - Lindex, Födelsedagspresent 2013
Skärp - Pingstkyrkan, 2008 Skor - Scorett, 2012

Fröken H lagar: Polentagröt



Gröt är en underskattad maträtt tycker jag. Den går snabbt att göra, mättar bra och är hyfsat nyttig. Min favorit, förutom mannagryn, är polentagröt. Bra recept är dock svåra att hitta på nätet så jag tänkte dela med mig av hur vi gör vår. Ni behöver följande för 4 portioner:
  • 7 dl mjölk
  • 1 dl polentagryn
  • 1 tsk strösocker 
  • 2 krm salt
Koka upp mjölk och vispa ner polentagrynen. Låt gröten koka upp under vispning. Koka gröten på svag värme 5-8 min under omrörning, smaksätt undertiden med socker och salt. 

Servera med mjölk och sylt, jag föredrar blåbärssylt, hjortronsylt eller äppelmos. Njut!

Ta hand om er!

tisdag 4 februari 2014

Ur min garderob: Vintagefavoriten

Klänning - Vintage Gamla Gatan, 2013

Tipstisdag: Legnology

Skärmdump från Legnology.se

För ett tag sedan blev jag kontaktad av Legnology angående att prova deras strumpbyxor. Jag har testat dem ett tag nu och gillar dem så pass mycket att jag vill tipsa er om dem! 

Legnology är ett företag som lanserades förra året och tillverkar strumpbyxor av kvinnor, för kvinnor. Grundarna var trötta på "slit och släng"-modet och genom den drivkraften föddes Legnology. Så här säger Anna Takahashi, en av grundarna bakom Legnology, om deras hållbarhets- och miljötänk:

"Vi jobbar närproducerat först och främst, vår producent är i Italien. En av de främsta i sitt slag, framför allt för hur de underproduktionen tar hand om sitt avfallsmaterial, så som färgvatten osv. Samt använder sig av solenergi. Vi jobbar hela tiden tillsammans med producenten på att utveckla bättre miljöalternativ för produktionen.

Strumpbyxor kan ju aldrig bli "miljövänliga" just för att de är gjorda av råolja, vilket är en endbar energi, så gör vi strumpbyxorna så bra och hållbara vi kan, så slänger vi inte lika mycket.  Det finns idag inget bra sätt att återvinna strumpbyxor på, så bäst är ju att inte slänga alls tänker vi.

När man talar om återvunna fibrer så finns det två alternativ. Nr 1. är att kemiskt eller mekaniskt slita sänder eller lösa upp gamla produkter för att sendan skapa nya nylonfibrer. Inget av de alternativen är vidare miljövänliga med tanke på kemikalier och energiåtgång, samt att det blir en "down cycling" produkt. Dvs, kvalitén blir inte lika hög.

Nr2. är vad man kallar "pre consumer" återvunnet material. Dvs att man använder överblivet spillmaterial. Vi har just nu en produkt, våra stay up leggings, som är tillverkade i 80% pre consumer återvunna fibrer. Samt siliconet är ett vattenbaserat silicon som är ett miljövänligare alternativ. 

Vår box är gjord i 100% nedbrytningsbart papper, från Iggesundsbruk. Inga giftiga tryckfärger och den är limmad med lera. Vi valde bort plast och krokar och dyra reklambilder, så lite som möjligt ska hamna i papperskorgen. Vi ser gärna att man faktiskt sparar boxen och förvarar sina strumpbyxor i den.

Vi har även valt "klimatkompensera" våra produkter, genom att varje år bidra med pengar till ett miljöprojekt. Det kan vara östersjöprojekt, trädplantering, utveckla vattenrening hos producenter osv."

Ni hittar återförsäljare och mer kul information på deras hemsida Legnology.se. Exakt vilka strumpbyxor jag har provat får ni se i ett separat inlägg.

Ta hand om er!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...