måndag 31 mars 2014

Ur min garderob: Grunge light

Kofta - Esprit, julklapp 2010 Klänning - Mammas gamla, 80-tal
Skärp - Topshop, 2008

Funnet och förvärvat: Vintage, jeans, vårjacka och tyg


God morgon finingar! Tänkte att vi ska kika på vad som har hittat in i min garderob under de tre senaste månaderna som gått. Klänningen ovan är årets första köp och ni har sett den på här och här. Den inhandlades på Vintage gamla gatan för ett presentkort som jag fick i julklapp utav svärföräldrarna. Den är från 60-talet, en dröm att ha på sig och kommer få gå på många festligheter i framtiden.


Jeansen i ekologisk bomull och är av märket Nudie Jeans som har ett klimatsmart tänk kring sina produkter. De köptes från Nelly.com för ca en vecka sedan och jeans är en av de svåraste sakerna att köpa tycker jag och det tog lång tid innan jag bestämde mig för att köpa just den här modellen. Ett eget inlägg om byxorna och märket kommer därför komma upp på bloggen vid ett senare tillfälle.


Jackan är det senaste tillskottet i min garderob och fick flytta in i fredags. Den kommer från Filippa K och köptes som en present till mig från min mamma som hört mig beklaga mig över att jag inte har en vettig vårjacka. Designen känns väldigt tidlös och kommer hänga med mig i flera år framöver, dessutom har den ett bra andrahandsvärde vilket lönar sig om jag någonsin skulle tröttna. Även Filippa K har ett bra tänk kring miljö och arbetsvillkor som är värt att stödjas.


Sist men inte minst har jag fått en hel drös med gardinlängder av en vän som inte ville ha kvar dem längre och därför tänkte att jag kanske skulle vilja förbarma mig över dem. "Score!" tänkte jag och dessa åtta längder kommer att förvandlas till en rätt maffig tyllkjol i framtiden, tänk er något i den här stilen. Det kommer bli toppen tror jag.

Ta hand om er!

fredag 28 mars 2014

Ur min garderob: Blå prickar

Klänning - Kostymförråd, 2008 Skärp - Mammas gamla, 80-tal
Halsband - H&M, 2009

Fina fredag: Hår genom tiderna

Bild från Pinterest.
God morgon! Om ni läst min serie om modehistoria vet ni att jag har ett stort intresse för mode ur ett historiskt perspektiv. Detta har på senare år även spritt sig till hår och skönhet och bilden ovan sammanfattar 1900-talets hårtrender på ett väldigt fint sätt. Det tycker jag är ett bra sätt att starta helgen på, att förena lite kunskap med ytligheter.

Ta hand om er!

onsdag 26 mars 2014

tisdag 25 mars 2014

Ur min garderob: Randigt och beige

Tröja - Lindex, födelsedagspresent 2013 Väst - H&M, 2009
Skärp - Mammas gamla, 80-tal Byxor - Zara, 2007

Tipstisdag: UNICEF Tap Project


God morgon! Idag vill jag tipsa er om ett roligt projekt som Unicef har startat tillsammans med Armani water for life. För varje 10 minuter som man är utan sin telefon donerar Armani en summa som motsvarar en dag av rent vatten för ett barn i nöd. Allt du behöver göra är att surfa in på UNICEF tap projects hemsida på din telefon och lägga ner den på en plan yta.

I dagens ständigt uppkopplade samhälle känns detta som en frisk fläkt, att använda sin slösurfande tid till något konstruktivt. Att det finns bättre sätt att bidra till en bättre värld är självklart (t ex volontärsarbete) men detta är en bra kampanj för att uppmärksamma att vi lägger ner för mycket tid på vår telefon, istället för att lägga den på saker som faktiskt är viktiga. 

En sak jag tycker de har gjort bra är att webbplatsen har åtkomst till accelerometern i telefonen för att avgöra om du faktiskt lämnar den ifred hela tiden, och om du rör telefonen, ber den dig att lägga ner telefonen för att fortsätta. För att hålla dig intresserad och på tå under tiden som timern går visas också en rad meddelanden och jämförelser som sätter saker i perspektiv för oss som inte har några problem med att få rent dricksvatten vatten varje dag i veckan.

Jag klarade 40 minuter utan min telefon, hur länge klara du dig?

Ta hand om er!

måndag 24 mars 2014

Ur min garderob: Nedtonad

Tröja - Kappahl, 2007 Klänning - Zara, 2008
Strupmbyxor - Lindex, 2012

Modiga måndag: Glasögonfodral

Bild från Pinterest

God morgon finingar! Har ni haft en fin helg? Det har jag och trots att det har blåst rätt ordentligt hos oss har det känts att våren är på väg. Med vår och sol innebär det att solglasögonen får komma fram för att skydda de ljuskänsliga ögonen. När ögonen inte skyddas är det ju bra om glasögonen är skyddade mot repor och visst hade det varit roligt att ha ett fodral gjort av en slips? Verkar inte vara speciellt svårt att få till heller. Klicka på länken under bilen för att komma till en beskrivning.

Ta hand om er!

onsdag 19 mars 2014

Ur min garderob: Plotröja & a-linjekjol

Polotröja - H&M, 2006 Halsband - Zara, London 2013
Skärp - H&M, 2011 Kjol - Mango, 2008
Strumpbyxor - Lindex, 2012

Fröken H gifter sig: Bröllopskläder och mer fotografering

Foto: Elin Atterstig

    
                              Foto: Johan Bonde                                                Foto: Elin Atterstig

Hej sötnosar! I dag bjuder jag på två helt färska inlägg för EcoBride. Den här gången handlar de om våra bröllopskläder och lite mer om våra bröllopsfotografer och fotograferingen. Hoppas ni uppskattar det!

Ta hand om er!

tisdag 18 mars 2014

Ur min garderob: Vintage Missoni

Tröja - Missoni/By Mr E, present 2013 Skärp - Mammas gamla, 80-tal
Byxor - Zara, 2007

Tipstisdag: #gröntur

God morgon! Häromdagen trillade ett trevligt litet mail ner i min inbox, nämligen ett mail om en tävling! Det är Medveten Konsumtion, "en liten förening som arbetar med de stora frågorna", som anordnar en instagram-tävling där man kan vinna en vargsafari. Reglerna är enkla, ta en bild som beskriver en hållbar semester och märk bilden med #gröntur. Mer info om tävlingen kan ni läsa i bilden ovan!

Skulle ni inte vinna så tycker jag inte att ni ska hänga läpp för det, ni kan alltid gå in på Medveten konsumtions hemsida och lära er mer om hållbart resande eller gå deras distanskurs. Kunskap är den bästa vinsten tycker jag!

Ta hand om er!

måndag 17 mars 2014

Ur min garderob: Vinterskrud

Kofta - Bondelid/MQ, julklapp 2011 Byxor - Zara, 2007

Modiga måndag: Skjortkudde

Bild från Pinterest

God morgon finingar! Mina tankar snurrar just nu kring heminrdening och återbruk, därför blir dagens modiga måndag en kombination av dem båda. Hur fina är inte kuddarna ovan som är gjorda av gamla skjortor? Återanvändning när den är som bäst! (För er som vill ha mer återbruksinspiration, rekommenderar jag gruppen Återbruka mera! på Facebook).

Och, eftersom jag känner mig givmild, delar jag även med mig av instruktionerna om hur ni går tillväga:
  1. Stryk skjortan för att jämna ut alla rynkor. Knäpp den och nåla fast fram- och baksidan med varandra, för att hålla dem samman vid klippning. 
  2. Klipp skjortan så att den matchar formen på kudden. Lägg till 5 cm till både bredd och längd, och centrera raden med knappar på framsidan. Du har nu två tygstycken. 
  3. Nåla tyget så att de räta sidorna är mot varandra. Sy ihop bitarna med 2 cm sömsmån. Klipp hörnen i en vinkel för att underlätta vändning. 
  4. Knäpp tyget och vänd örngottet så rätsidan kommer ut. Stryk och knäpp på nytt. 
  5. Sy en stickning runt fodralet två gånger, först 0,5 cm från kanten och sedan 1 cm från kanten, för att avsluta det. 
  6. Knäpp upp fodralet, sätt i kudden och knäpp på nytt. Fluffa till och lägg i soffan!
Ta hand om er!

fredag 14 mars 2014

Ur min garderob: Rutig

Kofta - Vila, 2010 Klänning - Vintage gamla gatan, 2013
Skärp -Topshop, 2008

Fröken H testar: Sy en cirkelkjol

Work in progress...
God morgon! Som jag berättade i ett tidigare inlägg, fick jag ett enormt pysselsug i början av februari och för att stilla det bestämde jag mig för att sy en cirkelkjol.  Passande nog har Fredrika på Vinden haft en "sew along" med just cirkelkjolstema denna omgång av sypeppen och klart man vill ställa upp när det sammanfaller så bra!


Så här ser den ut på! Mycket vidd i kjolen som klockar sig fint när man snurrar runt. Jag har en känsla av att det här kommer bli min bästa kjol i vår och sommar. Tyget är en polyesterblandning som jag fått av Nevas mamma och mönstret har jag ritat själv efter instruktioner från boken Vintageparty. Nedan ser ni några detaljbilder på kjolen och allt som allt är jag riktigt nöjd med slutresultatet. Det finns självklart rum för förbättring, men med tanke på att detta är det första plagg jag syr helt från början är det riktigt bra. Alla är vi ju barn i början.


Midjan valde jag att rynka lite p.g.a. att tyget drog sig och blev större än vad jag först mätt och i ryggen sitter en återanvänd knapp från en gammal tröja. Dragkedjan köpte jag från tyg.se, som jag inte rekommenderar att beställa ifrån. Jag fick vänta på leveransen i nästan tre veckor, vilket inte är acceptabelt.

Fållen fick Eric hjälpa mig med. Jag tänkte först sy en "osynligfåll" med en specialinställning som finns i min symaskin, men det blev alldeles snett och vint. Efter att ha sprättat den misslyckade fållen i ett par timmar gav jag upp och bad min älskade make om hjälp. Det hela slutade med en helt vanlig vikt fåll och det blev riktigt bra i slutändan. Har ni sytt en cirkelkjol någon gång?

Ta hand om er!

onsdag 12 mars 2014

Ur min garderob: 50-årsfest

Klänning - Beyond retro, 2012 Strumpbyxor - Swedish Stockings, 2013
Örhängen - Guldfynd, julklapp 2007 Skor - Zara, 2009
Armband - Loppis, 2004

Fröken H gifter sig: First look

Foto: Elin Atterstig
God morgon! Inget recept idag som jag hade tänkt. Minnet är bra med kort och jag glömde ta med mig kokboken till mina föräldrar, där jag befinner mig i skrivande stund. Jag tycker därför att vi fortsätter veckan med nästa inlägg om vårt bröllop som publicerats på EcoBride. Denna gång handlar det om vår fotografering och vårt first look-foto. Visst är bilderna fina?

Ta hand om er!


måndag 10 mars 2014

Ur min garderob: Blockfärgad

Klänning - H&M, 2008 Linne - 365 Sunshine/MQ, 2012
Strumpbyxor - Lindex, 2012 Skor - Scorett, 2012

Vardagsbetraktelser: Februari genom Instagram



God morgon finingar! Tänk att det redan är mars, tiden flyger verkligen när man har roligt. Innan vi slänger oss hals över huvud in i mars, den första vårmånaden, ska vi dock ta en liten tillbakablick till februari.

Årets kortaste månad började med ett oerhört pysselsug och jag bestämde mig för att göra en cirkelkjol av ett tyg som jag fått av min kompis mamma. Jag hade lite problem med att bestämma mig åt vilket håll mönstret skulle ligga. Min bästa vän Elin fyller år den 3:e februari och det skulle ju såklart firas, här genom en bild från mitt bröllop. Eric och jag lagade lökdhal, som blev supergod och ni fick lära er receptet. Vi tog oss också äntligen tid till att tappa cidern som vi tillverkade i höstas på flaska. Nu väntar vi bara på att den ska kolsyras, så är den redo för förtäring.


Matlagning ligger ju oss varmt om hjärtat i vårt hem, så när vi glömt att köpa sesamolja till en maträtt bestämde vi oss för att göra vår egen, genom att inviga oljepressen Eric fick i julklapp. Resultatet blev starka sesamnudlar som vi ätit flera gånger sedan dess. Förutom ett pysselsug, fick jag också ett starkt lässug. Jag plöjde två böcker på mindre än en vecka och njöt fullt av att läsa dem på min kindle. Tid till att läsa hade jag också, då jag blev sängliggande i fyra dagar när den envisa förkylningen, som jag dragit på hela hösten, äntligen bestämde sig för att bryta ut. Februari innebär ju också alla hjärtans dag. Vi firade den med ett var sitt glas champagne och en god middag på hemmaplan.


Våra bröllopsbilder hittade äntligen hem och de kom levererade i ett väldigt fint paket, vår fotograf har verkligen en bra känsla för detaljer. Förutom att vara den kortaste månaden på året, har februari också varit den mest flytt intensiva. Två par av våra närmaste vänner har flyttat till nya hem och vi har självklart hjälpt till. Det har inneburit mycket bärande på lådor, men också en hel del skratt, speciellt tillsammans med charmtrollet i mitten. Jag snöade dessutom in på den runda vasen från Mio som ni ser ovan. Har sedan dess letat frenetiskt på etsy.com efter en liknande, än så länge ingen lycka. Sista veckan i februari var jag på födelsedagskalas då min vän Fridas äldsta son fyllde hela 4 år och det måste ju såklart firas med tårta och paket!


Februari avslutades med att vi signerade våra tackkort, hittade en lapp från mamma sen flera år tillbaka och kjolen som jag påbörjade i början av månaden blev dessutom klar. Sista februari spelade vi spel på jobbet, eftersom det ändå var fredag, och på kvällen spelade jag biljard för första gången på flera år. Bra avslut på en bra månad. Mars började dock sämre med matförgiftning, men det får ni  veta mer om någon annan gång.

Ta hand om er!

onsdag 5 mars 2014

Ur min garderob: Fotografering


Klänning - Vintage Gamla Gatan, 2014 Klocka - Guldfynd, födelsedagspresent 2010
Strumpbyxor - Swedish Stockings, 2014 Skor - Scorett, 2012

Foto: Elin Atterstig

Omtänksamma onsdag: Grönt på Oscars

Bildkälla
God morgon finingar! Om ni inte levt under en sten de senaste dagarna, så har ni nog inte missat att det var Oscarsgalan natten mellan söndag och måndag. En av höjdpunkterna tycker jag är att spana in alla de fina klänningarna som kommer gående ned för den röda mattan och mitt hjärta bultar lite extra hårt när det dessutom finns en grön tanke bakom. Årets gröna klänningsbärare var Olga Kurylenko med sin gröna kollega Kellan Lutz.

Kurylenko bar en cruelty-free klänning från Alice Elia, vinnaren av Suzy Amis Camerons Red Carpet Green Dress-tävling. Den är tillverkade av 100 procent Global Organic Textile Standard-certifierat ekologiskt "fredssilke" och klänningen får sin röda nyans från sapanträ och krapprot.

Lutz, för sin del, hade en H Brothers kostym designad av Jomnarn Dul. Tillverkad av använda fibrer från återvunna plastflaskor. Jackan bestod 45 procent GOTS-certifierad silke och 55 procent återvunnen PET. Byxorn är gjorda av hampa och västen är gjord av hampa och 100-årigt Spitalfieldssiden färgat med ringblomma.

Vad tycker ni? Jag tycker de är urtjusiga!

Ta hand om er!

tisdag 4 mars 2014

Vardagsbetraktelser: Utslagen

Foto: Johan Bonde
Hej finingar! Förlåt tystnaden som varit under början av veckan. Jag åkte på en redig matförgiftning/magsjuka under helgen och har legat i princip helt utslagen fram tills idag. Nu är jag äntligen på bättringsvägen och det innebär inlägg under resten av veckan, med start i morgon. Tills dess får ni ge er till tåls med den här bilden på mig och Eric från vårt bröllop och hålla utkik efter vår bröllopsspecial på EcoBride.

Ta hand om er!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...